Köszönjük megtisztelő érdeklődését egyesületünk iránt !

Röviden bemutatjuk magunkat, céljainkat, terveinket, eddig véghezvitt hőstetteinket és kevésbé hősies tetteinket, néhány egyszerűnek tűnő, de rendkívül fontos kérdés megválaszolásával...., hogy miért HEGYEZŐ ?


Az egyesület tagjai, azaz mi, gyakran hegyikerékpárral közlekedünk és amikor csak tehetjük, a hegyeket vesszük célba. A fárasztó mászást kipihenjük a csúcson, (mert a csúcson abba kell hagyni...) és jöhet a jól megérdemelt lejtőzés. Ezt a számunkra oly kedvelt időtöltés neveztük el "hegyezésnek". A dilettáns nyelvészet egy egyszerű példája: a labdával labdázunk, az úton utazunk, tehát a heggyel hegyezünk......, hogy vagyunk ? - az egyesület jelene


Az egykori kerékpáros túrázó csapat már igencsak a harmadik X-et tapossa, ennek megfelelően kicsit megkomolyodtunk. Ami a hétköznapokat illeti - "normális"  emberekké váltunk! Ami az egyesületet illeti - a kerékpáros túrázást felváltotta a természetvédelem, környezettudatos élet terepén történő tevékenységek. Erről bővebben itt olvashat...., mi újság a hivatalban ? - fejezetek az egyesületi Alapszabályból 


Az egyesület adatai :

Név: HEGYEZŐ Kerékpáros Természetvédelmi Egyesület
Székhelye, levélcíme : 3559 Répáshuta, Herman Ottó u. 66.
Működési területe: Magyarország

Az egyesület célja, tevékenysége :


Az egyesület célja az egészséges életmód, a rendszeres testedzés, a sportolás iránti igény felkeltése, népszerűsítése, szervezett keretek közötti biztosítása. A kultúrált kerékpáros túrázás és természetjárás és a természetvédelem társadalmi, érdekképviseleti, felvilágosító, tájékoztató feladatainak széles körű ellátása. Mindezek érdekében hazai és külföldi szervezetekkel való együttműködés.
Az egyesület tevékenysége a céljainak megvalósítása érdekében kiterjed a magyar környezetvédelem, természetvédelem területére és az ezzel kapcsolatos társadalmi tudatformálásra, ezen belül kiemelten a Bükk-hegység természeti értékeinek megismertetésére, történelmi, kulturális emlékeinek védelmére, tudományos kutatásainak segítésére és megismertetésére.
Kiterjed továbbá a kerékpár, a kerékpározás értékeinek bemutatására, szerepének erősítésére a környezet- és természetvédelemben, a közlekedésben, az egészségmegörzésben, a szabadidő kultúrált eltöltésében és az emberi élet egyéb területein.
Az egyesület az 1997. Évi CLVI. tv. tevékenységei közül az alábbi tevékenységeket veszi fel és végzi :
- egészségmegörzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység,
- nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés,
- kulturális tevékenység,
- kulturális örökség megóvása,
- természetvédelem, állatvédelem,
- környezetvédelem,
- sport...., hogy voltunk ? - az egyesület története


Gyerekkorunkban háromkerekű gépeink nyergében jutottunk el a szomszéd házig, majd később piros nyakkendőben már egyensúlyba kerültünk, így jött a kétkerekű jármű. Aztán átküzdve magunkat a serdülőkor és az iskolák okozta egyensúlyzavarokon, elmerültünk a munka biztos talaján,  és oly sok viszontagság után egyszercsak saját hegyikerékpárjaink nyergében találtuk magunkat. És következtek sorra a Bükk-hegység csúcsai, majd első nagy túránk 1997 nyarán. Tíz nap a Zemplénben, sátor, bogrács meg minden egyéb a bringán és 470 km nomád életmóddal. Igazi kaland öt jóbarátnak. 1998 júliusában már nyolcan vágtunk neki a Mátra hegyeinek. Tizenkét nap, 560 km és az ország teteje. Maradva eredeti elképzelésünknél, hogy először Magyarország hegyvidékeit járjuk végig, 1999 nyarán célba vettük az Északi-középhegység eddig kimaradt részeit. A Bükkből indulva Aggtelek, a Heves-Borsodi dombság, a Salgó-vár és Ipolytarnóc érintésével érkeztünk Hollókóre, majd innen vissza a Bükkbe. Tizenöt nap, 680 km, újabb élmények, már tizenketten öt sátorban, és immáron két lány is a csapatban. 1999. szeptember 10-én megtartottuk az egyesület alakuló gyűlését. Tizennégy "hegyező" élt egyesülési jogával és megalakult a HEGYEZŐ Kerékpáros Természetvédelmi Egyesület!
Történetünk nagyszerű kerékpáros túrákkal folyatódott. Az eddigiekből talán sejthető, hogy mi elsősorban túrázásra használjuk a bringát, mellőzve a tudatos edzéseket, és a versenysport szelleme sincs jelen. Mit is jelent a túrázás fogalma ? Nos, az értelmező kéziszótár szerint : "ismeretszerzés végett vagy kedvtelésül, sportként gyalog, kerékpáron stb. tett hosszabb út." Mi leggyakrabban fél- egynapos túrákat teszünk. A nagy túráink 10-15 naposak (voltak), itt már részletes útvonaltervet készítünk, amelyet többé-kevésbé tartunk is. Ilyen hosszú túránál az összes szükséges holmit a bringa csomagtartóján visszük.
Mi úgy érezzük - és talán még sokan rajtunk kívül is -, hogy a szabadidő, a nyári szabadság eltöltésének és a kalandvágy kielégítésének a kerékpártúra remek formája.
Túráinkról bővebben itt olvashat.Hegyező Kerékpáros Természetvédelmi Egyesület, Répáshuta :: e-mail hegyezokte@freemail.hu