A Hegyező Kerékpáros Természetvédelmi Egyesület életében a 2007-es esztendő jelentős változásokat, eredményeket hozott és mindemellett mélyült, szorosabbra fonódott a kapcsolatunk eddigi partnereinkkel, sőt új együttműködések alakultak ki. Létrehoztuk az év végén első szakosztályunkat és alkalmazottat is tudunk foglalkoztatni.

 

A Dinnyéshát Falusi Turizmus Egyesület megbízásából elkészítettük a Tisza-tó, Poroszló és Kisköre térségében lévő "Madaras út" kerékpáros túraútvonal teljes irányjelző tábla rendszerét és az információs táblákat. A megkeresést eddigi partnereink ajánlásának köszönhetjük, ami mutatja, hogy az egyesület jól végzi felvállalt feladatait és jó úton halad az önfenntartó működés megteremtéséhez. A tagság (jelenleg 14 fő) jelentős változáson ment keresztül, hiszen a nyolc évvel ezelőtti kerékpáros baráti társaság átalakult egy környezetéért és a természetért tenni akaró felelős csapattá és mindazt amit megtanult és tapasztalt át is adja a jövő nemzedékének illetve az arra nyitott embereknek.

 

Az alábbiakban felsoroljuk éves tevékenységünket a partnereink szerinti bontásban:

 

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság:

- Bükk-fennsíki sorompók kezelése és őrzése a turista szezon alatt (májustól szeptemberig) hétvégén és ünnepnapokon.

- Alpesi gőte élőhelyek (vízibiotópok) kialakítása és takarítása a téli időszakban (december)

- Részvétel a Polgári Természetőri Szolgálatban.

 

Heves Megyei Természetbarát Szövetség :

- Irányjelző oszlopok kihelyezése a Mátra turistaútjaira.

- A gyalogos természetjárás szempontjából jelentős források kitakarítása és helyreállítása a Bükk hegységben.

-A "Természetvédelmi Értékek Észak-Magyarországon" túramozgalom kódtábláinak elkészítése és kihelyezése a Börzsönytől a Zemplénig.

- Padok, asztalok kihelyezése a Bükk hegység fontosabb turista pihenőhelyeire.

 

Dinnyéshát Falusi Turizmus Egyesület :

- A "Madaras út" kerékpáros túraútvonal kitáblázása.

 

Az egyesület a Bükki Nemzeti Parkkal megalakulása óta partneri viszonyt ápol, a Természetbarát Szövetséggel immár negyedik éve szoros a kapcsolat. A Tisza-tavi térségbe 2007-ben jutottunk el, és reményeink szerint további együttműködésre kerül sor.

 

2007 decemberében megalakult az egyesület Jóga-életmód szakosztálya, melynek célja többek között az egészséges, aktív és felelős életmód iránti igény felkeltése, népszerűsítése és oktatása, összekötve a megfelelő táplálkozással. Ilyen témájú tanácsadással, vagy egyszerűen csak egy baráti hangulatú beszélgetésre szívesen állunk rendelkezésre.

 

 Hegyező Kerékpáros Természetvédelmi Egyesület, Répáshuta :: e-mail hegyezokte@freemail.hu